Bitcoin i ett nötskal

Posted on

Den digitala valutan, bitcoin, har tagit världen med storm. Speciellt förra året då priset steg från ca 800 dollar i början på året, till nästan 20 000 dollar i december.

Men vad är egentligen bitcoin för något? Bitcoin är en decentraliserad digital valuta. Det innebär att bitcoin inte är beroende av en centralbank. Istället förlitar sig bitcoin helt och håller på en särskild algoritm. Den digitala valutan övervakas av en grupp utvecklare och drivs elektroniskt av datorer som finns runt om i världen. Bitcoin bygger på avancerad form av kryptering och en teknik som kallas för blockchain, där dessutom är alla transaktioner lagrade.

Bitcoin i Mainstream
Du har kanske hört talats om bitcoin för första gången när den förra året rusade i värdet. Men den digitala valutan har funnits sedan år 2009, och det var Satoshi Nakamoto som introducerade den för världen genom ett vitt papper. Ingen vet Satoshis riktiga identitet, vilket skapar mer frågor och mysterium kring denna valuta.
Trots det stora genombrottet, finns det fortfarande en del av befolkningen som aldrig har hört talas om det och inte vet vad det är. Just nu är bitcoin under tillväxtfasen, vilket kan ses tydligt när allt mer vanliga butiker men även e-handel tar bitcoin som betalningsmedel. För att nämna några butiker där man kan betala med bitcoin, så är det Overstock.com och Kentucky Fried Chicken i Kanada.

Men bitcoin är inte bara en valuta, det är också en värdebevarare som har jämförts med en tillgång som guld. Vissa anser även att bitcoin faktiskt är en bättre värdebevarare än en valuta. Detta eftersom det finns en begränsad mängd av bitcoin och det är 21 miljoner som någonsin kommer att skapas, precis som det finns en begränsad mängd av guld. Medan centralbanker kan bestämma när nya pengar ska skapas.

Bitcoin mining
Att ta fram bitcoin kallas för mining och ofta jämförs med gruvarbete. Detta för att datamaskinen som utvinner bitcoin arbetar i ett så kallad digitalt berg. Ett berg av ytterst komplicerad matematik behövs för att utvinna det som vi kallar ”digitalt guld” – Bitcoin.

Bitcoin har en publik, distribuerad databas som kallas blockkedjan. För att en transaktion ska vara bekräftad måste den finnas med i ett block. Det som är intressant att veta är att dessa blocks är ogenomträngliga och därför anses blockchain vara säkert. Det är ett pålitligt system där ingen tredje part är inblandad. Alla med rätt utrustning kan göra det. Men bitcoins mining är en CPU-intensiv process som behöver stora mängder datorkraft och ström. Några av de stora bitcoins utvinningsföretagen använder nuförtiden mer miljövänliga energiformer.

Hur inversterar man?
Så hur investerar man i bitcoin? Det finns flera sätt att investera i den digitala valutan eftersom det finns ett flertal OTC-marknader tillgängliga, till exempel Bitcoin Investment Trust i USA. I december blev det även möjligt att handla Bitcoin på derivatamarknader, och även Chicagos CME och CBOE börser.
Men det mest populära sättet att köpa bitcoin på är att göra det direkt genom en av de stora kryptohandlarna.  Det finns hundratals bitcoinhandlare till exempel Coinbase, bitFlyer, Bittrex, Poloniex, Binance och Kraken. Dessa kryptohandlare (ICO) är motsvarighet till börsens (IPO) vilket betyder bördsnotering. Enligt precis samma principer samlar dessa företag in pengar via en nyemission och sedan använder dessa till att utveckla produkten.
Innan du köper bitcoin, måste du skaffa en bitcoin-plånbok (wallet) om inte din bitcoinhandlare tilldelar en dig. Du kan både betala med ditt kreditkort (förutom Discover) och bankkort eller även ditt bankkonto om du vill köpa bitcoin direkt. Beroende på vilken typ av betalning du väljer, kan överföringen av bitcoin till din plånbok ta så mycket tid som en vecka, i alla fall från Coinbase, som är en populär handlare i USA. Bitcoin priset fryses då vid köptidspunkten.

Bitcoins framtid
Med tanke på att bitcoin och andra kryptovalutor inte är reglerade och står inte under någon myndighetskontroll anses de vara en spekulativ investering. De har lockat oseriösa aktörer, men även några av dem bästa tekniska och finansiella hjärnor i världen. Ju fler bitcoins kommer in i våra vardagar, desto mer investerare och handlare kommer att vilja investera och satsa på dem. Det går inte att komma runt prisvolatiliteten – bitcoins värde har sjunkit med 30% i slutet på förra året, men bitcoins värde är fortfarande 900% högre jämfört med förra året. Men man kan inte förneka att den digitala valutan har gjort miljonärer av  Main Street-investerare och miljardärer av många, som exempelvis Winkelvoss-tvillingarna.

Leave a Reply