Bitcoin – skapad för att lyckas?

Posted on

Det sammanlagda värdet för den största digitala valutan, bitcoin, har under flera år förändrats kraftigt, både upp och ner. Och nu är alla bitcoins värda 188 miljarder dollar. Trycket nedåt på bitcoin har tilltagit sedan toppvärdet på 300 miljarder dollar i mitten av december.  Om man jämför med de historiska toppnoteringarna förra året innan årsskiftet, har mer än hälften av värdet raderats ut. Bitcoins värde påverkas av flera olika anledningar bland annat beskedet från Facebook om att man förbjuder annonser om kryptovalutor. Men under tiden, sprider bitcoin bankomater över både USA och Europa (76 % respektive 18 %).

Ändå är många konsumenter, investerare och även regeringar oroliga över den rollen som den ledande kryptovalutan kommer att spela i den framtida ekonomin. I många fall handlar det om en strid mot det gamla och det nya. Alltså, decentraliserade digitala valutor mot bankernas inflytande.

Eftersom efterfrågan av fysiska sedlar och mynt blir allt mindre, planerar nu Sveriges Riksbank, som första riksbank i världen, att ta fram en digital valuta. Detta avslöjas av Cecilia Skingsley, vice riksbankschef. Hon pratar om att ge ut en ”e-krona” som kan ersätta både kontanter och betalkort samt vara avsedd för mindre betalningar. Beslut om detta ska enligt plan tas inom två år. Enligt Claire Ingram Bogusz är forskare på Handelshögskolan i Stockholm är Sverige ”en ledare på den globala bitcoinmarknaden”.

Växlande värde

Bitcoin har under tiden haft ett extremt volatilt pris. Priset som stiger och sjunker väldigt fort. Men det intressanta är att den digitala valutan inte är ensam om att ha ett volatilt värde. Många forskare och investerare menar att bitcoin snarare ska ses som en spekulationstillgång som guld. Och inte som en vanlig valuta. Därför jämförs bitcoin ofta med guldgruva.  Och tittar man exempelvis på guldpriset tenderar även det variera kraftigt över tid. Guldet har sedan 10 år tillbaka hunnit öka några gånger och även rasa med över 30 procent. Men den största skillnaden mellan Bitcoins och guldets volatila pris är att den digitala valutas värde kan röra sig upp och ner under en vecka och inte som guldet under några månader eller år.

För och emot

Ny teknologi är för många äldre generationer en outforskad värld. Den snabba utvecklingen leder till att generationsklyftorna förstärks. Och de flesta som investerar i digitala valutor är så kallade Millennials, alltså yngre generationer. Den berömda aktieinvesteraren Carl Icahn tror inte på digitala valutor, och dessutom erkänner han att en av anledningarna till detta är att han inte förstår bitcoin och hur det fungerar.

När man talar om Bitcoin uppstår många frågetecken och mycket oro. Detta för att den digitala valutan är decentraliserad vilket innebär att den är oberoende av banker och myndigheter.  Det sägs öppna dörrarna för olika bedrägerier som bland annat penningtvätt. Men det är viktigt att poängtera att alla Bitcoin-transationer är sparade publikt och permanent i nätverket. Detta innebär att alla har tillgång till att se det nuvarande saldot och alla transaktioner för samtliga plånböcker. Det som är skyddat är användarens identitet.

Vem äger Bitcoin?

Det är Bitcoins investerare, både privatpersoner och företag, som innehar en stor del av denna kryptovaluta. Dessa investerare (som uppskattas vara ungefär 1000 innehavare, privatpersoner och företag) äger nästan hälften av alla bitcoins, närmare sagt 40 %. Detta är en av flera anledningar till att man kan se sådana dramatiska kurssvängningar i bitcoin. När en eller flera innehavare bestämmer sig för att ta ut vinster från sina bitcoins-investeringar påverkas priset.

Amerikanskt ägarskap

Blockchain Capital genomförde en undersökning bland amerikanska investerare hösten 2017. Resultatet visade att endast 2 % av den amerikanska befolkningen har någon gång ägt Bitcoin. Blockchain Capital visade även att 30 % av millenniegenerationen hellre skulle välja att äga Bitcoin som är värda 1000 dollar istället för aktier eller fonder till samma värde. Detta sägs att ju fler ”Millennials” blir engagerade i investeringar, desto en större del av befolkningen kommer att äga bitcoin.

En annan undersökning visar att 5 % av 6000 tillfrågade personer äger bitcoin. Bland dem är nästan tre fjärdedelar män och mer än hälften av dem är i 20- och 30-årsålder.

Brittiskt ägarskap

En tredjedel av millenniegenerationen förväntas ha en viss exponering mot kryptovalutor (inte nödvändigtvis Bitcoin, det kan handla om Ethereum eller Litecoin) innan årsskiftet 2018. Det intressanta är att 5 % av unga vuxna i 30-årsåldern äger kryptovalutor enligt en undersökning av London Block Exchange. Men däremot har mer än hälften av personer som är äldre än 55 år inga planer på att äga Bitcoin.

Framtiden

Om du vill veta i vilken riktning Bitcoin är på väg, läs gärna analysen av blockchain veteranen Wences Casares. I en Facebook livesändning med PayPals vd Dan Schulman, säger Casares att Bitcoin är ett experiment vars alla möjligheter och all potential ännu inte har upptäckts. Enligt honom har Bitcoin 50 % chans till framgång, i jämförelse till 20 % risk till misslyckande.

Leave a Reply