Lär känna Bitcoin Exchange BTCX

Posted on

Sedan 2014 förlorade kryptobörsen 1,4 miljarder dollar på grund av bedrägerier, enligt The Wall Street Journal. Både Bitrail och Coincheck har blivit hackade. Tokyo-baserade bitcoinbörsen Coincheck har bekräftat att de har blivit hackade, vilket har lett till förluster på så mycket som uppskattningsvis 533 miljoner dollar. Därför är säkerhet och avgifter de två främsta egenskaperna som investerare letar efter när de vill handla bitcoin.

Ett sätt för investerare att skydda sig mot bedrägerier är att välja en kryptobörs som erbjuder handel med några av de mest använda kryptovalutorna, som exempelvis bitcoin. Sedan är det också viktigt att kryptobörsen inte startades igår, dvs. är en äldre aktör på marknaden. Som investerare måste man också tänka på att en kryptobörs har stöd av ett etablerat moderbolag och tror på transparens eftersom det skapar förtroende.

Så låt oss undersöka en populär bitcoinbörs i Norden – BTCX – med fokus på två av de viktigaste egenskaperna för investerare, säkerhet och pris. BTCX är det första svenska bitcoinbolaget och numera en veteran i den svenska bitcoinbranschen.

BTCX Översikt

BTCX är en plattform för de som vill köpa eller sälja bitcoin som erbjuder snabb och enkel betalning med Swish. Användare kan köpa bitcoin:

  • Med svenska kronor, antingen via Swish eller banköverföring,
  • Med euro via SEPA.

Enligt användarna på Reddit är faktumet att BTCX erbjuder Swish-betalning ett stort plus eftersom inte alla växlingstjänster erbjuder den tjänsten. Plattformen erbjuder bara försäljning av BTC och ETH, vilket också är en pluspoäng, eftersom dessa är de två bästa kryptovalutor med störst värde. Men för en del investerare som är intresserade av att ha tillgång till andra digitala valutor kan tycka att detta är en nackdel. BTCX överväger möjligheten att erbjuda försäljning av fler valutor som Litecoin (LTC) och Bitcoin Cash (BCH), enligt information från bolagets Facebook-sida.

Stockholmsbaserade BTCX har funnits i nästan 6 år, vilket ger dem en lång historia och veteranstämpel. I oktober 2017 hade BTCX ett driftstopp på grund av avgrävd elkabel. Företaget har försäkrat att inga bitcoin eller betalningar har försvunnit och att ingen har gjort något intrång i deras system.

BTCX verkar under moderbolaget, det stockholmbaserade fintech-företaget Goobit. Detta borde vara en försäkring för investerare eftersom Goodbit är registrerat hos Skatteverket och Finansinspektionen.

På BTCX kan man köpa bitcoin på två olika sätt. Antingen på BTCX|express, där man inte behöver registrera ett konto och betalar snabbt och smidigt med Swish (dock finns det gräns på max 6 000 kronor / vecka) och då kan man få bitcoin inom 3 minuter. Eller på BTCXs hemsida där man kan handla för en högre summa, sälja bitcoin, få tillgång till fler betalmetoder samt få en mer förmånlig kurs, men då behöver man registrera ett konto och gå igenom identifieringsprocess.

Anekdot

År 2017 blev Mathias Sundin, Riksdagsledamot och den första politikern i världen, en ny styrelseordförande i blocktechindustrins veteran BTCX. Detta kan också ses som en positiv tecken.

BTCX priser

BTCX tar inga egna avgifter.  Om en användare fyller i ett belopp i svenska kronor för att se hur mycket bitcoin eller ether man får, då är det priset som gäller just då. BTCX säljer och köper bitcoin för det angivna priset. Det finns inga avgifter. Självfallet har BTCX köpt in bitcoin till ett lägre pris men det är på det sättet de tjänar pengar, inte genom avgifter.

När man gör en bitcoin-transaktion betalar man en avgift. Det gäller inte för själva sändningen, utan för bekräftelserna. Denna avgift varierar med hur tung trafiken är i nätverket. Användare har klagat över denna avgift på Facebook, men BTCX får ingenting av den avgiften och har inte någon kontroll över dem.

Handlar man hos BTCX kan man själv bestämma om man vill stå för denna avgift själv eller om BTCX ska betala. Skillnaden handlar om tid och hur bråttom man har. Väljer man att BTCX ska betala så tar det nämligen mer tid innan transaktionen bekräftas.

BTCX engagemang

Enligt Christoffer De Geer, vice VD för BTCX är bitcoins absolut viktigaste egenskap neutralitet, säkerhet och decentralisering. Vi använder blockkedjan för att skicka värde. Enligt honom är Bitcoin är den säkraste och mest utvecklade blockkedjan och han ser mycket potential i den.

“The whole purpose with a blockchain is to remove the need for a centralized third party, so personally I think the responsibility is ultimately at the user level. Risk of loss due to centralized exchanges getting hacked should be in everyone’s calculation.”

BTCX är engagerade på sociala medier, bland annat Facebook. I ett fall var en kund så irriterad och upprörd att denna person nästan har hotat kundtjänsten. Och problemet låg i att en användare inte kunde komma åt sin digitala plånbok. Vanligtvis finns det en rimlig förklaring till detta fel, till exempel gammal e-postadress används eller helt enkelt fel lösenord.

Vill man komma i kontakt med BTCX är kundtjänsten tillgängligt på sociala medier och via e-post. Även om svaret kan dröja lite gör företaget allt de kan för att svara på mejl och utöka kundtjänsten.

Lagring av Bitcoins

BTCX erbjuder flera attraktiva funktioner när det kommer till säkerhet och avgifter. Växlingstjänsten rekommenderar att användare investerar i sina egna digitala plånböcker som en säkerhetsåtgärd. Genom att göra på det sättet, kan investeraren jämföras med en Bitcoin-bank, och få tillgång till kryptovalutan med en lösenordskyddad privat nyckel.

Leave a Reply