Kryptohandlarnas granskningar påverkar priset

Posted on

Bitcoin-prisets (BTC) förra veckans nedgång summeras till över 20 procent, vilket lett till att flera investerare har dragit sig ut. Efter alla försäljningar föll priset till cirka 8,300 dollar, vilket är mer än 50-procentigt prisras. Från rekordhöga nivåer med värde på 20 000 dollar i december föll priset med nästan 12 000 dollar. Just nu har priset mer eller mindre återhämtats och i början på veckan låg på 9 000 dollar.

Priset på kryptovalutor påverkas av olika faktorer, men senaste nedgångar kan bero på regelbunden granskning av kryptovalutors handelsplatser. Oron över ökad reglering och därmed minskad handel sägs ligga bakom bitcoins kraftiga fall. Men i det långa loppet tror experterna på att regleringen kan skapa ett mer gynnsamt läge för kryptovalutan och skydda konsumenter.  År 2018 är så länge ett ostadigt år för kryptovalutors priser.

Källa: Coin Market Cap

Ett tveeggat svärd

Denna diskussion om regleringar är som ett tveeggat svärd. Blockkedje-pionjärer och Bitcoin-handelsplatser är överens om att marknaden behöver någon sorts reglering för att växa till sig. Men å andra sidan är, det som branschaktörer vill undvika, en knäskyttereaktion bland tillsynsmyndigheter, som exempelvis Kina som vill stoppa Bitcoin osv. Och medan många kryptovalutors handelsplatser har vidtagit åtgärder för att höja säkerheten (som exempelvis KYC-protokollet ”Know Your Customer” i Sydkorea), är kryptovalutor fortfarande ett mål för hackattacker.

Förra veckan verkar Binance ha utsatts för en hackattack. Binances VD publicerade regelbundet uppdateringar om utvecklingen av denna situation och rapporterade att fonder var säkra. Enligt honom har vissa konton kunnat äventyras av nätfiske. Denna händelse ledde till Bitcoins prisras med nästan 11 procent. Det är just denna typ av händelser som tillsynsmyndigheter vill undvika.  Under denna kortvariga hackattack har Binance enligt uppgift erbjudit en belöning på 250 000 dollar (som betalas i kryptovalutor) för information som leder till att hackers arresteras.

“One-Two Punch”

Försäljningen av bitcoin förvärrades av en så kallad ”one-two punch” från både amerikanska och japanska värdepapperstillsynskommittéer, som kräver förändringar och regleringar. Japan vill stärka kontrollen över börser. Utspelet kommer efter att tidigare i år har den Tokyobaserade kryptovalutahandlaren, Coincheck, utsätts för hackattack. Hackarna kom då över kryptovalutan till ett värde av 58 miljarder yen. Den japanska finansinspektionen, FSA, har beordrat två kryptovalutabörser att upphöra sin verksamhet.  Japan vill ha införa hårdare kontroller för konsumentskydd samt strängare åtgärder mot penningtvätt. Det var ett väldigt hårt svar från Japan, ett land som tillåter e-valutan som lagligt betalningsmedel. Coincheck fortsätter nu att kontrolleras av tillsynsmyndigheter, och deras hackattack liknar det som hände med Mt. Gox år 2014. Världens då största Bitcoin-marknad har blivit hackat och blivit av med alla Bitcoins som deras kunder förvarade hos dem. Det rörde sig om 450 miljoner dollar. Coincheck är ett av dem kryptovalutahandlarna som nämndes av tillsynsmyndigheter som måste skriva en fullständig rapport som beskriver steg för steg hur de jobbar med att stärka sina system under de närmaste veckorna.

Men om du undrar vad en hackattack från 2014 har att göra med Bitcoins prisförändringar är du inte den enda. Men det är troligt att Mt. Gox hackattack har betydelse för Bitcoins prisras förra veckan. Detta för att det kom information om att en förvaltare sålde bitcoins värda hundratals miljoner dollar hos stora kryptovalutahandlare de senaste månaderna, vilket kan ha påverkat priset negativt.

Om denna teori stämmer, håll fast din kryptovaluta eftersom denna förvaltare fortfarande har mer än 1 miljard dollar i Bitcoins som ska säljas.

Amerikanska myndigheter ställer nya krav på kryptovalutahandlare, som innebär att börserna kommer att granskas på samma sätt som de traditionella börserna. Med andra ord ställer federala myndigheter i USA krav att kryptovalutabörser registrerar sig som börser och då ställs de under översyn av den amerikanska finansinspektionen. Men det dessa kryptovalutahandlare kan få ett undantag och istället klassificeras som ”dark pools”.

Tillsynsmyndigheters vilja

Bitcoins ses som en proxy för kryptovalutamarknaden, inte bara för att det var den första digitala mynten som man kunde köpa utan att den med sitt totala värde på 166,8 miljarder dollar är ungefär 42 procent av det totala kryptovalutamarknadsvärdet.

Brad Garlinghouse, som är grundare av betalningsföretaget Ripple, som ligger bakom XRPs digitala valutan, säger att investerare ska förvänta sig mer ostabila priser på kryptovalutor framöver eftersom kryptomarknaden går in i nästa fas av sin tillväxt. Han säger:  “We are in the adolescent stage of developing a new asset class.” Och även om vi inte vet hur framtiden och regler för Bitcoin-handlare kommer att utvecklas, är en sak klar. Tillsynsmyndigheter verkar vilja få fram sitt budskap. Huruvida Bitcoins-priser kan stå emot dessa varningar, kommer tiden att berätta. Men osäkerhet har alltid varit fienden på alla marknader.

Leave a Reply