Hur beräknas Bitcoins kostnader och hur kan man minska dem?

Posted on

Under marknadsföringen och lanseringen av Bitcoin och andra kryptovalutor har vi fått höra att transaktioner som görs i kryptosfären skulle vara helt gratis och ha inga avgifter. Men idag finns det en mer nyanserad förståelse för hur det faktiskt fungerar och det har visat sig att det kostar.

Bitcoins avgifter – vad är det?

Bitcoins avgifter är helt enkelt företagsavgifter som tillkommer i Bitcoin-transaktioner eller med andra ord är kostnaden för att genomföra en transaktion.

Dessa avgifter kan tas ut av Bitcoins-miners som sedan lägger till transaktionen i ett block. I huvudsak betalar du för att slutföra, bekräfta och verifiera din transaktion, så att nätverket skyddas. Dessa avgifter finns också bland annat för att undvika användare som spammar och överbelastar nätverket med mindre transaktioner. Avgifterna är frivilliga och beloppen är upp till var och en.

Just nu finns det 12,5 Bitcoins per block. Enligt beräkningen kommer det år 2020 att finnas endast 6,25 Bitcoins per block. För att hålla Bitcoins miners i drift, måste avgifterna öka ständigt.

Om det mindre blocks utvinns, måste avgifterna öka för att Bitcoin-miners ska kunna fortsätta att säkra nätverket och verifiera transaktioner. Det är dock viktigt att poängtera att dessa miners jobbar med ett ”proof-of-work” system. De konkurrerar mot varandra och vill tjäna så mycket pengar som möjligt.

Transaktionsavgiftens uppgift är att säkerställa den hastigheten med vars hjälp, miners slutför, genomför och lagrar transaktionen i blockkedjan. I vissa fall kan Bitcoin-transaktioner öka upp till 20 procent av transaktionsvärdet. Hursomhelst kommer din Bitcoin-plånbok automatiskt att beräkna dessa avgifter för dig. I de flesta fall undviker dessa applikationer så många kostnader som möjligt.

Faktorer som påverkar priset

Nedan finner ni några faktorer som kan påverka dessa avgifter:

  1. En avgift debiteras om överföringen gäller lägre belopp. Till exempel, om du spenderar mindre än 0,01 BTC kommer du att betala avgiften till miners. Räknar man på det så ser det ut såhär: Du köper 2,99 Bitcoins men du skickar 3 Bitcoins som betalning. Ditt återstående belopp av denna affär är 0,01 Bitcoins som resulterar i en kostnad eller avgift.
  2. Så kallade daterade mynt (mynt som inte flyttats eller använts under lång tid) innehåller mindre avgifter.
  3. Mindre transaktioner leder till mindre avgifter. Om du skickar 1 Bitcoin och använder 4 ingångar på 0,25 Bitcoins istället för 1 ingång för 1 Bitcoin, kommer du definitivt att betala en avgift.

Huvudkomponenten som utgör din Bitcoin-transaktion är inte hur många Bitcoins som  du skickar, utan hur många bytes krävs för att skicka den. Fördelen är att Bitcoin förblir decentraliserad och kontrollerar sig själv.

Hur fungerar det?

Dessa avgifter kommer i form av ”Satoshis-per byte” och baseras på hur många människor är villiga att betala för att få sina transaktioner förvaltas. De är föremål för montering i ett block för att kunna bearbetas. Det är viktigt att poängtera att Bitcoin-miners erbjudanden är med högsta avgift eller byte först.

En Satoshi är den minsta beståndsdelen av ett bitcoin och en byte är ofta den minsta adresserbara enheten och en måttenhet för informationsstorlek. Nu är denna storlek beroende på antalet adresser som den digitala valutan skickas till och från under transaktionen. Därför att skicka fler Bitcoin inte nödvändigtvis kräver mer avgifter, utan att skicka Bitcoin till och från fler adresser kräver det.

Detta är inte först till kvarn system, utan den personen som är beredd att betala högsta avgiften kommer att bli hjälpt först. Dessutom är det viktigt att ha i åtanke att Bitcoins block inte bryts ut regelbundet enligt ett schema, utan de bryts ut slumpmässigt.

För tillfället ligger den billigaste och snabbaste avgiften på 110 Satoshis per byte, medan en genomsnittlig transaktionsstorlek på 225 byte, kommer att resultera i en avgift på 24 750 Satoshis.

Du kan behöva ändra enheter i din plånbok, beroende på om din plånbok använder Satoshis-per-kilobyte, eller Bitcoins-per-kilobyte. Avgifter baseras på Satoshis 0,00000001 Bitcoin per byte av transaktionsdata.

 Minimera Bitcoins transaktionsavgifter

Det är viktigt att veta att man inte måste acceptera avgiften som föreslås av din plånbok. Men kom ihåg att om du väljer en lägre transaktionsavgift, kan din transaktion ta mer tid, eller i värsta fall aldrig bli godkänd av en miner.

Ett tips är att använda webbplatsen https://Bitcoinfees.earn.com för att få en överblick över hur mycket du är villig att betala baserat på vilken transaktion som du vill genomföra. Ibland är det värt att betala mindre och vänta lite längre för att en transaktion ska genomföras.

Leave a Reply