Bitcoin tar investerare på en berg- och dalbana

Posted on

Bitcoins investerare håller andan efter Bitcoins nedgång förra veckan. Medan priset på Bitcoin nådde rekordnivån på 20 000 dollar i december förra året, har priset halverats sedan dess. Men det finns tecken på att den digitala valutan kanske har nått botten eller att det kanske är snart dags för en rejäl uppgång igen.

Det är inget ovanligt att valutor ökar och sjunker i värdet, men den utvecklingen som Bitcoin har haft under de senaste månaderna är så klart något i hästväg. Under helgen var nedgången över 10 % och Bitcoins värde nådde då ca 7 200 dollar, det lägsta priset sedan många månader tillbaka. Men i måndags gick priset upp igen och landade på över 8 500 dollar.

Nedan finner du ett diagram över Bitcoins prisutveckling under den senaste veckan:


Källa: Coin Market Cap

För dem som investerar långsiktigt i den digitala valutan, borde Bitcoins volatilitet inte vara en anledning till oro. Istället kan den senaste värdeutvecklingen vara bevis på att Bitcoins värde har börjat vända.

Trenden är din vän

Fundstrat Global Advisors presenterade en rapport om trender i Bitcoins priset. Deras undersökning visar att volatiliteten kan vara normalt. Fundstrat förutspår att Bitcoin år 2020 kommer att vara värd 91 000 dollar, baserat på datainformation sedan Bitcoins start för nästan ett decennium sedan.

Fundstrats prisprognos baseras på flera olika faktorer. Inte minst det faktum att detta inte är Bitcoins första prisnedgång med 70 procent. Faktumet är att Bitcoins pris har tappat 70 procent flera gånger i sin historia och lika många gånger har marknaden bjudit in till en comeback. Titta på Fundstrats diagram nedan:

Forskningsbolaget utvecklade ett index som kallas för Bitcoin Misery Index (BMI). Detta index är för närvarande på sin näst lägsta nivå sedan 2010, vilket är ett hoppfullt tecken för Bitcoins pris. Detta kan bero på att detta index är lite mer spekulant, enligt Forbes, vilket tyder på att ju lägre läsning desto bättre förväntningar på BTCs pris.

Men det är fortfarande svårt att se ljuset i tunneln. Enligt Wall Street Jorunal skapar färre och färre människor digitala plånböcker för att lagra Bitcoins och andra kryptovalutor. För att marknaden ska kunna växa, ska det enligt forskare, finnas en jämn ökning av nya användare. I dagsläget har antalet nya digitala plånböcker minskat i takt med BTCs pris under de senaste månaderna.

Marknaden mognar

Du är kanske nyfiken på varför Bitcoins pris har fått ett bakslag? Det är nämligen så att flera plattformar såsom sociala medier, har förbjudit annonseringen av kryptovalutor. Den senaste plattformen som sa ”nej” är Twitter, som väntas om två veckor införa en policy om reklamförbud för kryptovalutor och initial coin offerings, ICO. Google och Facebook genomförde liknande åtgärder tidigare.

Dessutom har flera länder börjat utforma regleringar kring kryptovalutor, och vissa länder har en hårdare ställning än andra. Till exempel Indien – vars reglering är starkt negativa till användningen av kryptovalutor som betalningsmedel.

Det fanns också en stor osäkerhet i luften innan G20-mötet med finansministrarna och centralbankschefer i Latinamerika i veckan. På schemat stod diskussionen om hur man ska tackla den ökade handeln med kryptovalutor och eventuella regler kring dem. Under gårdagen visade ledarna att de kan vara vidsynta när det kommer till kryptovalutor.

Bank of Englands (BOE) chef, Mark Carney, skrev i ett brev att ”kryptovalutor inte utgör någon risk för den globala finansiella stabiliteten just nu”. Efter detta kunde investerarna andas ut, vilket är beviset på att BTCs pris steg med 1 000 dollar och var värd 8 500 dollar under gårdagen.

Anledningen till Carneys bedömning är att kryptovalutor fortfarande är små i jämförelse till det finansiella systemet. Men samtidigt måste kryptomarknaden visa mer tecken på mognad vilket bland annat innebär mindre bedrägerier.

Ett sätt att åstadkomma detta är att se över regelverk för bland annat Know-Your-Customer (KYC) och Anti-Money-Laundering (AML), men även tillåta kryptoindustrin att andas.

Vad händer nu?

Det är svårt att förutsäga exakt vad som kommer att hända med Bitcoins pris. Men långsiktiga investerare som tror på Bitcoins nätverk som en form av betalningsmetod och värdeförvaring, borde inte oroa sig över den kortsiktiga ostabiliteten. Utan borde de istället blicka framåt.

Leave a Reply