Utvärdering av kryptovalutor från början till idag

Posted on

Tro det eller ej, men det har tidigare funnits något som påminner om kryptovalutor. En amerikansk kryptograf som heter David Chaum, skapade det första anonyma, elektroniska, monetära systemet som kallades ecash år 1983. Och intressant nog, förutspådde Milton Friedman Bitcoin år 1999. Han nämnde i en film att tillväxten av Internet kommer att göra det svårare för regeringen att få in skatter. Internet skulle vara den största kraften i att minska regeringens roll via ett tillförlitligt ”ecash”-system, med andra ord ett sätt att överföra elektroniska pengar från en person till en annan utan att veta vad den andra personen gör.

Bitcoin uppfanns officiellt år 2009 av en datorprogrammerare som kallas för Satoshi Nakamoto. Men ingen riktigt vet vem han eller hon verkligen är. Bitcoin använde Secure Hash Algorithm 2 eller SHA-2 (SHA-2-familjen består av sex hashfunktioner med digests eller hash-värden, som är 224, 256, 384 eller 512 bitar: SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512, SHA-512/224, SHA-512/256) som sitt proof-of-work struktur.

Namecoin är Bitcoins efterträdare som skapades i april 2011. Det var ett försök till att skapa ett decentraliserat domännamnssystem (DNS) som inte skulle möjliggöra internetcensurering.

Senare i oktober 2011 lanserades Litecoin som använder scrypt-algoritmen. Peercoin var den första kryptovalutan som använde sig av proof-of-work och proof-of-stake och IOTA är den kryptovalutan som inte baseras på blockkedjatekniken. Och istället använder de Tangle.

Divi Project är byggd på en speciellanpassad blockkedja vilket möjliggör den enkla transaktionen mellan valutor från en digital plånbok och att använda enskild identifieringsinformation för transaktioner.

Efter många justeringar och nya utvecklingar som gjorts inom detta område, har vi kommit till kryptovalutor som de är idag.

Innan Bitcoin
Innan Bitcoin skapades, har i början av 1980-talet flera försök till att skapa digitala valutor ägt rum. Detta för att det fanns efterfrågan på att genomföra transaktioner online på ett säkert sätt.

Innan Bitcoin:

  • David Chaums DIGICASH lanserades officiellt år 1990;
  • Douglas Jackson och Barry Downeys E-GOLD skapades 1996;
  • Charles Cohs BEENZ lanserades 1998;
  • Och FLOOZ skapades 1999

Dessa första digitala valutor har ett betydande värde eftersom nuvarande kryptovalutor är förbättringen av dem.

Sedan introduktionen av Bitcoin har flera kryptokurvor försökt utmana Bitcoin, men ingen har lyckats ännu.

Bitcoin förblir alltså veteranen på kryptomarknaden, eftersom dennes värde är störst. Och dessutom är Bitcoin fortfarande det mest populära valet bland investerare och handlare.

I dagsläget finns det över tusen olika typer av kryptovalutor tillgängliga på marknaden.  Om du letar efter den säkraste investeringen skulle jag välja någon eller några bland de femtio bästa.

Hur kryptosamhället har växt

Kryptosamhället växer varje år i takt med värdeutvecklingen av Bitcoin. Ju högre värde, desto fler människor vill investera. Vem som helst kan vara en del av den snabbt växande gruppen. Oavsett om man vill investera kort- eller långsiktigt eller bara vara betraktare.

Investeringar i kryptovalutor och handel med dessa har idag blivit alltmer vanliga. Men vi väntar fortfarande på att fler ska fördjupa sig i denna marknad.

Just nu finns det cirka 50 miljoner kryptoanvändare i hela världen, vilket är mindre än 1 procent av den globala befolkningen. Men dessa siffror kommer sannolikt att öka år 2018 då marknaden expanderar ständigt, och det totala värdet av kryptovalutor uppgår till hela 177 miljarder dollar.

Enligt statistik är det mest populärt att investera i kryptomarknaden, eftersom över 58 procent av användarna valde att investera sina tillgångar, medan 20 procent av användarna föredrar daily trading, daglig handel, med kryptovalutor.

År 2013 kallades av Forbes, ”Bitcoins år” eftersom det var då de flesta investerare började intressera sig för kryptomarknaden.

Det större intresset ledde till att Bitcoin ansågs ha högre värde än guld. Titta bara på sifforna:

  • Under 2009 var en Bitcoin värd exakt 0 dollar
  • År 2010 var Bitcoin inte värd mer än 1 dollar
  • Bara åtta år senare – en Bitcoin värderas i dagsläge till 8 182 dollar

Det intressanta är att det sägs att 1 procent av alla som äger Bitcoin, ha kontroll över 99 procent av Bitcoins totala värde. Beroende på hur detta förändras genom åren, kan det ha stor påverkan på Bitcoins prisutveckling.

Leave a Reply