Vilka länder är mest Bitcoin-vänliga?

Posted on

Kryptovalutor blir allt mer vanligare och en del av vår vardag. Det var bara en tidsfråga innan regeringar och myndigheter uppmärksammades av de digitala valutorna. När det blev klart att Bitcoin och andra kryptovalutor är här för att stanna, har regeringar och myndigheter börjat fatta beslut om hur kryptovalutor ska regleras.

Så om du är en krypto-entusiast är det viktigt att veta i vilket land ditt kryptoliv passar bäst. Nedan finner du en lista över länder som i dagsläget är mest positiva till investeringar och handel med kryptovalutor och har en lagstiftning som stödjer det.

Schweiz
Schweiz är väldigt kända för sin utveckling och neutralitet. Och det är inte konstigt att just detta land kommer att vara i framkant när det kommer till att acceptera Bitcoin och andra kryptovalutor. Landet har etablerats som Europas främsta säte för investeringar i bitcoin och andra kryptovalutor. Det finns många Bitcoin-bankomater tillgängliga i Schweiz och dessutom en schweizisk stad accepterar bitcoin. Sedan några år tillbaka kan man betala för avgifter till kantonens folkbokföringskontor med bitcoin.

Nederländerna
Detta land är känt som bitcoin-pelare i Europa med ledande startup som Bitfury och Bitpay. Nederländerna har även beviljat bitcoin-transaktioner ”Barter Status”, eftersom kryptovalutor inte definieras som en finansiell produkt eller tjänst enligt deras lagar.

Singapore
Singapore reglerar inte kryptovalutor i dagsläget. Myndigheter i Singapore har även tillåtit regelbundna utbyten och bankomater till deras Gröna Lista.

Finland
Genom att kategorisera Bitcoin som en finansiell tjänst, blev Bitcoin momsbefriad.

Sverige
En positiv inställning till kryptovalutor, och uppe i norra Sverige ligger det en av Sveriges få bitcoin-gruvor. Dessutom var ett svenskt företag först med att lansera Bitcoin-bankomat i Europa!

Estland
Estland har för tillfället inga regleringar för Bitcoin och kryptovalutor, vilket gör det landet till extremt kryptovänligt.

Sydkorea
Sydkoreas finansminister har uttalat sig positivt och hävdat att ”Blockchain-tekniken kan förändra och revolutionera världen”.

Storbritannien
Här kallas Bitcoin för ”private money”. Storbritannien utvecklar sitt regelverk för att blir mer Bitcoin-vänliga.

Danmark
Den 25 mars 2014 blev all Bitcoin-handel och transaktioner skattefria.

USA
Bitcoin är delvis ”lagligt” i USA. År 2013 klassificerade US Treasury bitcoin som en konvertibel decentraliserad virtuell valuta, men de arbetar fortfarande med sin kryptopolitik som helhet. Inom en snar framtid ska vi kunna se förändringar.

Kanada
Kanadas ställning är neutral, detta eftersom bitcoin kontrolleras individuellt från fall till fall.

Australien
I Australien finns bitcoin under kategorin ”egendom” eller ”varor” och därför är köp med bitcoin byteshandel.

Acceptans av blockkedja
Det är också viktigt att nämna att länder som Sydafrika och Förenade Emiraten blir alltmer positiva till blockkedjatekniken.

Sydafrika
Sydafrika har varit värd för Blockchain Africa conference i mars i år. Några av deras stora återförsäljare har också öppnat sina dörrar för att acceptera bitcoin som betalningsmedel. Trots att det fortfarande är oklart med regleringen, sägs det att det är medborgarnas ansvar att rapportera alla kryptotransaktioner till SARS (South African Revenue Service).

Dubai
Det är ett nöjesfält för rika och berömda, och det är inte konstigt att Dubai har en väldigt positiv inställning. Bitcoin accepteras nu som betalningsform på fastighetsmarknaden och dessutom planerar Dubai att lyfta in hela den offentliga ekonomin i blockkedjor senast 2020.

Kryptosfären är oförutsägbar och förändras ständigt, därför kan det vara svårt att bestämma var man ska leva ett blockkedjavänligt liv. Är du intresserad av fastigheter är Dubai och London ett bra val.

Mer om synen på kryptovalutor
Olika länders inställning till kryptovalutor beror mycket på geografiskt läge.

Länder som Belgien har gjort bitcoin laglig och momsfri, medan myndigheterna på Cypern är neutrala och för närvarande finns det ingen lagstiftning som reglerar det. I Italien är regeringen oroad för olagliga transaktioner och överväger deras inställning till det. Deras framtida beslut kan handla om mer strikt kontroll och reglering. Japan är å andra sidan en bitcoin-entusiast med bitcoin som blir alltmer populärt.

Sedan har vi länder som Kina, Thailand, Taiwan, Indien, Tyskland, Bolivia och Ryssland som är emot någon form av bitcoinhandel och vissa har till och med förbjudit det helt. Och hur kommer det att bli i framtiden? Det återstår att se!

Leave a Reply