Influencers om Bitcoin

Posted on

Bitcoin och blockkedjetekniken har tagit världen med storm för bland annat deras decentraliserade transaktioner. Det kanadensiska kryptobolaget Arbitrade har slagit till på den tidigare presidenten och fredsikonen Nelson Mandelas händer avgjutna i guld. Den udda konstskatten såldes för 10 miljoner dollar i Bitcoin. Kryptovalutor är ett populärt och intressant samtalsämne bland många. Och oavsett om man älskar dem eller hatar dem, kan man inte ignorera Bitcoin-utveckling. Vi har listat några influenser och deras syn på Bitcoin.

För Bitcoin

 • Jack Dorsey
  Jack Dorsey som är VD för både Twitter och betalningsplattformen Square, är en Bitcoin-entusiast. Han har sagt att enligt honom råder det ingen tvekan om att vi kommer att gå mot en ensam världsvaluta som används av alla. Medan många andra säger att man aldrig kommer att använda Bitcoin som vanlig betalningsmedel, säger Dorsey att det just kommer att bli Bitcoin som blir den gemensamma valutan. Detta för att Bitcoin har flest och bäst utvecklare, flest användare och har säkrast nätverk. Han kanske vet något som vi inte vet.
 • Steve Wozniak
  Steve Wozniak Apples medgrundare som tillsammans med Steve Jobs lanserade ny teknik som förändrade världen. Nu äger Wozniak Bitcoin – som han själv säger, som han anser är ett experiment. Han är kanske inte Bitcoin-entusiast som Dorsey är, men Wozniak har visat intresse för kryptovalutor. Dessutom har Wozniak, enligt uppgifter, råkat ut för ett bedrägeri. Någon har via en korttransaktion lurat honom på Bitcoin värda 70 000 dollar.
 • Tvillingar Winklevoss
  Tyler och Cameron Winklevoss har inte hamnat på Facebook, men de blev miljardärer av sina investeringar i Bitcoin förra året. Bröderna driver bitcoinbörsen Gemini, som bedriver handel med kryptovalutan även när de vanliga börserna är stängda. De ser valutan som en ersättare till guldets roll i ekonomin.
 • Wences Casares
  Du har kanske inte hört talas om Casares, men han är en styrelseledamot i en av världens största betalningsplattformar – PayPal (och även VD för Xapo). Cesares är en blockkedja-veteran. Hans berömda ord om Bitcoin ”blockchain doesn´t exist without bitcoin”, pekar på det belöningsbaserade systemet. I en Facebook livesändning med Dan Schulman säger han att Bitcoin är ett experiment vars alla möjligheter och all potential ännu inte har upptäckts.

Emot Bitcoin

 • Edward Snowden
  Edward Snowden delade med sig av sina åsikter kring kryptovalutor. Dessutom offentliggjorde han dokument som bevisar att NSA systematiskt spårat Bitcoin-användare sedan år 2013. Enligt honom är bitcoin inte tillräckligt bra för att någonsin bli ett globalt betalningsmedel. Han tycker att många uppgraderingar och bättre anonymitet behövs.
 • VISAs CFO
  Det här är kanske ingen chock. Vasant Prabhu, som är finanschef för VISA tycker att Bitcoin är en bubbla, vilket kanske inte är helt felaktigt. Dessutom tycker han att Bitcoin är en drivbänk för bedrägeri och spekulation. Han ser på Bitcoin ur ett väldigt stereotyp perspektiv till förmån för centralbankssystem.
 • Bill Gates
  Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates har en väldigt tydlig åsikt om Bitcoin. I en intervju på diskussionsforumet Reddit sa han att ”det är en sällsynt teknik som har orsakat död på ett ganska direkt sätt”. Han berättar att kryptovalutor används bland annat för att köpa fentanyl och andra droger vilket lett till många dödsfall. Dessutom tror han att ”den spekulativa vågen runt ICO:s och kryptovalutor är riktigt riskabel för dem som går långt”.

Arv
Vi kommer aldrig att ta reda på vad Mandela skulle säga om att hans gyllene händer har sålts för 10 miljoner dollar i Bitcoin. Men med tanke på hans arv, kamp för frihet och att han lyckades att uppnå det omöjliga, skulle han kunna tro på kryptovalutor.

Leave a Reply