Lightning Network och Bitcoin Cash – nya kryptoprodukter på allas läppar

Posted on

Bitcoin-priset fortsätter som på berg-och-bana. Efter förra veckans nedgång till 6 500 USD, är värde tillbaka på minst 7 000 USD. Det finns några förklaringar bakom bitcoins-pris nedgångar som vi har diskuterat i de tidigare inläggen (olika regleringar, plattformar som förbjuder annonsering av kryptovalutor, hackerattacker och även många som säljer av sina kryptotillgångar påverkar priset på bitcoin).

Eftersom kryptovaluta nummer 1 fortsätter att kämpa på marknaden, kommer vi nu att flytta fokus på ett par nya bitcoin-innovationer, Lightning Network och Bitcoin Forks.

Bitcoin Lightning Network

I tidigare inlägg har vi tagit upp att det finns två primära användningsområden för bitcoin, den första är att det kan fungera som en betalningsmedel, den andra är värdebevarande. Problemen med bitcoin som en betalningsmetod är flera, inklusive långa och kostsamma transaktioner. Detta beror på hur lång tid det tar för miners att slutföra de matematiska ekvationerna för att ansluta blocken till blockkedjan och även avgifterna för att belöna miners för sitt arbete.

Blockkedjetekniken bakom många kryptovalutor utvecklas ständigt. Lightning Network är en ny bitcoin-teknik, som innebär att lager läggs ovanpå bitcoinkoden så att ett större antal transaktioner av bitcoin kan genomföras till en lägre avgift. Alltså, snabbare och billigare transaktioner med bitcoin för dagliga inköp. Detta är fortfarande i betaformat men det är tillgängligt på mobila enheter via Eclair Wallet-applikationen.

Bitcoin-transaktioner kan kosta så mycket som 55 USD per köp. Ska man betala med bitcoin för exempelvis kaffe, blir priset runt 200 kronor per kopp. Detta för bitcoin omöjligt för små inköp.

Nedan finner du en bild på kostnader för bitcoin-transaktioner som publicerades i Business Insider.

Källa: Business Insider

Tänk er, Lightning Network som sänker kostnader och tid för transaktioner. Till exempel, bitcoin-utvecklaren Laszlo Hanyecz som är känd för att ha köpt ett par pizzor med bitcoin år 2010 för att bevisa att kryptovalutan är en lönsam betalningsmetod. Då kostade dessa pizzor honom 10 000 BTC.

Åtta år senare använder Hanyecz, för att visa effektiviteten av den senaste bitcoin-tekniken, Lightning Network för att köpa ett par pizzor igen. Den har gången kostade transaktionen endast 0,06 USD plus priset på pizzorna, för vilket han har enligt uppgift betalat 0,00649 BTC eller 67 USD.

När det kommer till transaktionshastighet berättade Labs medgrundare Elizabeth Stark att bolagets Lightning Network siktar på att genomföra transaktioner av ”många tusen” om inte ”miljoner per sekund”, vilket påverkar konkurrensen med globala betalningsjättar som Visa och Mastercard.

Dock, finns det en del kontrovers som är indirekt knutna till Bitcoin Lightning. Twitters grundare Jack Dorsey har investerat 2,5 miljoner dollar i Lightning Labs start-up. Och den 8 april bestämde sig Twitter för att ”stänga av tillfälligt” kontot @Bitcoin. Detta Twitterkonto användes för att marknadsföra Bitcoin-avknoppningen Bitcoin Cash, som dessutom är en konkurrent till Lightning Labs.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash (BCH) bröt sig bokstavligen ut ur bitcoin i augusti 2017. Liksom Lightning Network är Bitcoin cash försöket till att lösa problem med transaktionshastigheten och kostnader. Den största skillnaden mellan bitcoin och Bitcoin Cash är att ökning av blockstorleken till 8 Megabyte gör det möjligt för Bitcoin Cash att genomföra många fler överföringar och kostnaden att skicka BCH är också mindre.

Men en av Sveriges ledande blockchain-experter, Magnus Kempe, säger att Bitcoin Cash inte löser detta problem. Han påpekar att bitcoins skapare byggde in en spärr som gör att varje block kan bestå av 1 megabyte data, detta för att förhindra spam i nätverket.

”Kapacitetstaket innebär att lagen om utbud och efterfrågan styr transaktionskostnaden och redan idag kostar en enda transaktion cirka 200 kronor och det kan ta flera timmar att genomföra den, “ säger han.

Han tycker även att det är osannolikt att det går att göra transaktioner på dessa nätverk lika säkra som bitcoin-transaktioner. Bitcoin cash har dock en spärr på 8 megabyte data.

”Transaktionerna kan naturligtvis bli fler med block på 8 Mb, men det blir i praktiken ingen större skillnad. Blir det populärt blir det fortfarande för dyrt och med större block tar det för lång tid för miners ”gräva fram” valutan”, säger han.

Men trots det, så säger han inte att det är kört för bitcoin att bli ett transaktionsnätverk. Och att lyckas man lösa det problemet så skulle bitcoin bli mycket större än vad det är.

BTCs botten
Det är oklart om bitcoinpriset har nått sin botten och om värdet kommer öka eller sjunka mer. En annan sak är dock klar. Enligt många kryptomarknadskunniga är bitcoin här för att stanna trots dennes berg-och-dalbana just nu.

 

Leave a Reply