Så får du mest värde av dina ICO:er

Posted on

Det ordet som har varit på tal många gånger i finansvärlden under det senaste året har varit ”kryptovaluta”. Om du är som många investerare som inte vill satsa på populära kryptovalutor som Ethereum och Bitcoin, kanske vill du överväga att investera i Initial Coin Offering (ICO), alltså en finanseringsmekanism som utvecklarna använder för att samla in pengar för att finansera sina projekt.

Ungefär 5,6 miljarder dollar har tagits upp av organisationer genom ICO:er år 2017. Medan vissa kan vara en lukrativ investeringsmöjlighet, är det viktigt att lära sig allt man behöver om ICO innan man bestämmer sig att investera i det. Så, vad är en ICO?

En ICO kan beskrivas som gräsrotsfinansering via kryptovalutor som bitcoin. Med andra ord är det en ny form av insamling där digitala tokens säljs av en organisation så att verksamheten kan utveckla en idé.

Exempelvis, låt oss säga att du har en bra idé för ett nytt kryptovalutasystem. För att få valutan och idén igång, behöver du finansering från tredje part. Du kan gå till en bank eller du kan försöka få uppmärksamhet av investerare. Men problemet med denna strategi är att du måste ge upp eget kapital eller en del av ditt företag.

Entreprenörer eller företag erbjuder ICO i hopp om att en investerare köper några enheter av en ny kryptovaluta (eller kryptotoken) i utbyte mot en annan kryptovaluta som Ethereum, Bitcoin eller Humaniq. Om den nya valutan tar slut kan både företaget och investerarna göra vinst, utan att företaget behöver ge upp någon del av företaget (till skillnad från Initial Public Offering or ”IPO”).

Varför väljer företag att använda sig av ICO?

Den stora fördelen för en ICO är att du kan finansera en bra idé utan att behöva ge bort potentiellt värdefullt kapital.

En annan fördel är att vem som helst kan starta en ICO. Just nu finns det i allmänhet lite reglering kring just detta. Så länge du kan leverera den teknik som behövs och finansera din valuta, är det fritt fram.

ICO:er kan också vara snabba att starta och relativt billiga att initiera. Det finns ett antal plattformar som organisationer kan använda för att skapa egna anpassade digitala tokens, och transaktionskostnader är mycket lägre än andra traditionella insamlingsmetoder.

ICO:er är inte riskfria.

En alltför vanlig fråga är att organisationer fortsätter med försäljningen av tokens utan att ha gjort några betydande framsteg när det gäller att bygga upp en fungerande produkt. Tanken eller tekniken bakom idén kan vara bristfällig, men dessa fel kan inte upptäckas förrän en stor bit av investeringspengar redan har spenderats.

Ett annat problem är värderingen av själva token. ICOs värde kan vara extremt rörlig och token-priserna bygger inte alltid på deras grundläggande värde, vilket kan leda till kostsamma investeringsbubblor och Ponzibedrägeri där äldre investerare kan dra nytta, men nya investerare fortsätter att drabbas av förluster.

Bästa tips för ICO:er

Varje investering är inte en hundraprocentig garanti för vinst. Men genom att följa några tips kan du minska risken och öka din säkerhet.

  • Ta reda på allt du kan om organisationen bakom ICO
  • Utvärdera varje steg i projektet (Finns det en betaversion? Är produkten testad?)
  • Ta reda på varför token behövs och bedöm kvaliteten på koden (eller be någon kunnig som du litar på att göra det åt dig)

ICO:er kommer att fortsätta att bli en vanligare metod för att skaffa finansering till sin idé, och det kommer att finnas många projekt att välja mellan. När det kommer till att välja rätt ICO för dina investeringar, undersök grundligt varje alternativ, läs så mycket information som möjligt och ta din tid när du går igenom för- och nackdelar innan du fattar ett slutligt beslut.

Leave a Reply