Regeringsförordningen i Kanada och USA som handlar om kryptovalutor

Posted on

Sedan början har många asiatiska och europeiska regeringar hållit ett nära öga på utvecklingen av kryptovalutor som Bitcoin. Frankrike har till exempel stora bestämmelser för kryptovalutor och behåller rätten att avvisa anonyma transaktioner. Tyskland har kategoriserat valutan som en form av privat anbud, medan Förenade kungarikets Ekonomiskt behandlings myndighet (Financial Conduct Authority) ser till att göra sina finansiella ramar mer “kryptovänliga”.

USA och Kanada har varit tröga i sin inställning till kryptovaluta, men båda länderna saknar i stort sett ett enhetligt regelverk. Detta har förståeligt skapat oro bland blockkedja-start-up (blockchain startups) samhället, eftersom dessa företag inte har någon aning om vad framtiden för kryptovalutor kan se ut i Nordamerika och hur de kan beskattas.

Trump administration intresserade av blockkedja teknik (Blockchain Technology)

I september 2017 delade federalchefen för US Office av Förvaltning och budget Margie Graves att den federala regeringen var intresserad av både AI- och klockkedja-teknik. Trump-administrationen var särskilt intresserad av hur kryptovalutor skulle kunna användas:

  • Bolster IT-säkerhet
  • Minska avfall
  • Minska bedrägeri och penningtvätt

Stater som tar lagstiftning i sina egna händer

Stater bestämmer sig för att ta lagstiftning om kryptovalutan i sina egna händer i ett försök att locka till blockkedja och kryprovalutaverksamhet, samt eventuellt utnyttja bolags- och skattelagar. I mitten av mars 2018, till exempel, introducerade Wyoming- Wyoming Blockkedja lagstiftning som har fem separata räkningar:

  • HB 19: Där undantag ges till användare av virtuell valuta som används inom Wyoming. Till exempel kan ett Wyoming-företag slutföra en transaktion med ett annat Wyoming-företag utan att behöva oroa sig för pengar sändarlagar.
  • HB 17: Personer som utvecklar, underlättar eller säljer ett öppet blockkedja jetong, kommer inte att utsättas för penningöverföringslagar eller förbindelser.
  • SF 111: Virtuell valuta kommer inte att bli föremål för “egendom” beskattning i delstaten Wyoming. Det kommer att anses vara “personlig egendom”.
  • HB 101: Ger för Wyoming enheter att behålla sina företags register.
  • HB 126: Tillåter ändring av Wyomings nuvarande företagsnummer, vilket möjliggör bildandet av “Series AB (LLC)”.

Kanadensiska regeringen lotsar ethereum blockkedja

Kanada anses vara ett av de mest aktiva länderna när det gäller att genomföra blockkedja. I slutet av oktober 2017 meddelade landet att det hade för avsikt att bygga ett rikstäckande blockkedjaekosystem för att hjälpa till att öka de lokala ekonomierna och skapa nya arbetstillfällen.

I början av 2018 lanserade den kanadensiska regeringen en rättegång för att se hur användningen av blockkedja-teknik skulle kunna öka statens insyn för bidrag och finansiering. Projektet leds av Nationella forskningsråd (National Research Council (NRC)) i samarbete med Bitaccess, en Ottawa-baserad blockkedja start-upp.

En kanadensisk tillverkad produkt byggd på Ethereum blockkedja, Catena Blockkedja Svit (Suite), används för testningen och finansieras av Bygg i Kanada innovationsprogram (Build in Canada Innovation Program).

Kanadensiska inkomstbyrån (CRA) behandlar kryptovalutor som “Medium av utbyte” (“Medium of Exchange”)

Den kanadensiska inkomstbyrån (The Canadian Revenue Agency (CRA)) karaktäriserar för närvarande kryptovalutor som råvaror. Det betyder att om en kryptovaluta som Bitcoin används för att köpa varor och tjänster, ses dessa inköp som en “byteshandel”, ungefär som om du skulle köpa något med kanadensisk valuta.

Kryprovaluta handel omfattas av samma skattelagstiftning som alla som handlar med aktier eller varor såsom guld. Eventuella vinster som realiseras på kryptovalutor beskattas precis som andra kapitalvinster. Den enda skillnaden är att om du har ett företag som handlar med kryptovalutor, kommer de realiserade vinsterna att vara fullt skattepliktiga som “företagsinkomst”.

Framtiden för kryptovalutor i Nordamerika

Den federala hållningen angående kryptovalutor i både USA och Kanada är för det mesta positivt för kryptovalutor, men det finns fortfarande frågor om statliga och regionala nivåer. Flertalet stater i USA verkar till exempel ha en “otydlig” eller “likgiltig” inställning till kryptovalutor, medan länsstyrelserna i Kanada visar landsomfattande oro att det finns en hög risk för bedrägeri.

En sak är säker är att blockkedja ekonomin kommer att växa som människor och företag runt om i världen fortsätter att kämpa för dess antagande. Men kommer USA och Kanada att bli ledare i sin investering och utveckling? Det har ännu inte sett.

Leave a Reply